28 juli 2009

Lite av varje

Trädgården frodas som sagt, det regnar, solen tittar fram och lata, sköna semesterdagar traskar på.

I fredags var vi på roligt, mysigt födelsedagsfirande hos lilla syster yster, hela stora familjen - vi hade hoppats kunna åka ut till Fjäderholmarna på knyt-picknick, men det var för ostadigt väder så det blev picknick på vardagsrumsgolvet i stället, och kubb på gräsmattan. Mitt bidrag till maten var stekta kycklingben och ett tjusigt foccaciabröd med oliver och dragon.


Jag donar inomhus när det regnar och har gjort ett litet arrangemang med rosor och grönt från trädgården, väldigt stämningsfullt med tända ljus på kvällen...


I går var det ganska bra väder och vi tog ut svärföräldrarna på en tur på sjön. Vi hittade en riktigt fin vik i lä, Köpenhamnsviken där Ådö slott ligger, och så åt vi sill-lunch och fikade med hembakad kardemummakaka. Uppskattat till fullo tror jag! Glömde tyvärr kameran...

I dag blev det lite shopping i stället - förutom mat och andra nödvändigheter till båten bl.a blev det ett par skor, en väska och en sjal. Alltsammans i härliga, mustiga sensommarfärger!

21 juli 2009

Trädgården frodas


Det är skönt att vara hemma också, kunna dona i trädgården, läsa lite, lösa korsord och göra egen sushi... och så titta på en och annan bra film på nattkröken utan att behöva bekymra sig om att man ska upp tidigt. Vi tröttnar aldrig på "SOS Segelsällskapsresan" och sen kan jag rekommendera Clint Eastwoods film "Gran Torrino" - gripande, rolig och samtidigt obehaglig!

Här kommer bilder från vår prunkande trädgård:
Flammentanz-rosen är otrolig i år!
Rönnspirean växer snart högre än huset...
Närbild på rönnspirean
Lena "Lammöron" tillsammans med lilla fina Fairy-rosen
Närbild på den historiska rosen "Jaques Cartier" (doftar "riktig ros")
Klematis "Ville de Lyon"
Praktklematis "The President" och klängrosen "Sympathy"
"The President"
"Sympathy"
Grönsakslandet frodas också!

19 juli 2009

Ändrade semesterplaner

Vi gav oss iväg... och fick vända hem igen... skärgården får vänta ett tag till...

Zamba är en något sliten dam som vi fräschat upp och fixat och donat med så svetten lackat, men vi hade inte hunnit testa alla funktioner innan semestern... och nu visade det sig att ankarspelet (maskineriet som skickar i och drar upp ankaret) inte ville samarbeta när det var dags för första förtöjningen, trots idoga försök till förbättringar innan vi gav oss av.

Vår första anhalt på resan var Högholmen, mitt emot Drottningholm slott, där vårt ressällskap (dotter och måg) väntade med sin fina båt Mirage (på kartan har jag lagt två små båtsymboler där vi var). Vi lyckades lägga till ändå till slut och hade en mysig kväll med sillmiddag och en fantastisk solnedgång över slottet.



På natten stannade kylskåpet... suck, vad var detta? Vi hade en lång, ledsam diskussion på morgonen och bestämde oss till slut för att vända hemåt igen, det kändes alltför osäkert att ge sig ut i skärgården med krånglande utrustning. Vi stannade ändå kvar en natt till för att få lite mer tid tillsammans på sjön. Kylskåpet hoppade igång igen när solcellerna piggat på batterierna lite, det verkade var en spänningsspärr som stänger av kylskåpet så batterierna inte ska tömmas helt, men det är något skumt med det hela...

Vi hade besök av mycket tama änder och svanar, de nästan klev upp på badbryggan för att få mat.


Min duktiga man lyckades få igång ankarspelet med hjälp av ny lina och silikonbeläggning på "draghjulet", men till nästa år blir det helt nytt spel eftersom det är så viktigt. Vi har varit ute på en tvånätters Mälartur i stället och det har varit jättehärligt! Sol, bad och god mat och en dags sällskap av lilla svägerskan, hämtad i Enköpings hamn! Det funkar jättebra att bo i Zamba och hon går fint och stadigt, även på "Björken" med sidvind och det känns väldigt tryggt med en så stor och stark båt.

Nu är vi hemma igen ett par dar och ägnar oss åt annat, vad som faller oss in helt enkelt!

12 juli 2009

Skärgården väntar...


Vi sköt upp vår avresa med Zamba ut i skärgårn... men i morgon drar vi iväg! Det var för ostadigt och blåsigt, det ska ju vara ett nöje att semestra på sjön.

Under tiden har en mycket tjusig mugg- och kryddhylla blivit tillverkad av min händige man och i kväll satte vi upp den - Zamba blir mer och mer i ordning för boende, nästan så man skulle kunna vara ute flera veckor!

Jag har ägnat tiden åt att sy om en sommarklänning, rensat lite ogräs i trädgården och även rensat pappers- och tidningshögar vilket var mycket välbehövligt.

Här kommer bilder på kuddar, draperier och hylla:




07 juli 2009

Semester!

Ja, nu har den börjat! Och vädret är som sig bör i juli, växlande och ostadigt, men det gör inte så mycket...

Vi har varit sociala - blivit bjudna på goda middagar och jag har ägnat en shoppingdag i Stockholm åt att leta efter ett kudd- och draperityg till båten (och lite annat smått och gott - men INGA kläder eller skor...). Tyget skulle vara gult, blått och vitt för att passa till de blå dynorna, de gula gardinerna och vita väggar och tak, men det är tydligen ingen populär färgskala så det tog sin tid och slutligen var det gamla trotjänaren Ikea som hade det, randigt och fint. Visar bilder sen...

Sen har jag äntligen fått åka ut på provtur med Zamba! Jag var inte med på vid hemkörningen från Värmdö, utan körde hem bilen istället. Det var så himla härligt att sitta uppe på flybridge! Inte alls blåsigt som man skulle kunna tro, det går upp en "vindruta" som skyddar, som i en cab.

På torsdag har vi planerat att åka ut i skärgårn - hoppas det ostadiga vädret håller sig liiite mer stadigt där ute!

I brist på kuddbilder lägger jag in ett par fina bilder på den ena av våra katter, Felicia, som ser ut som en abbessinier men är helt utan stamtavla.

04 juli 2009

Uppfräschad Zamba

Nu har jag lite bilder tagna idag...


Gardinerna...
Förarstolen..
Städat och fint...

02 juli 2009

Snart semester!


Det är svårt att hinna med att blogga ibland... Vi praktiskt taget bor i båten på kvällarna för att göra henne klar och redo för semester! Har kommit hem halv tolv - tolv, man märker ju knappt att det är sent i den ljusa sommarnatten!

Nu är det rent och fint och skrubbat i varenda vrå, dynor och gardiner är på plats, även den nya förarstolen och vattentankarna är ordentligt "avdödade" vad gäller mikroorganismer. Nu fattas bara att stuva in alla husgeråd och annat smått och gott som kan vara bra att ha på "seglatserna"! Lägger in bilder snart...


På jobbet är det "sista-veckan-stressen", men jag tror jag har allt under kontroll... Det ska bli såååå skönt och välbehövligt med fyra "långa" veckors semester.