29 januari 2010

Längtar...





Bild från trädgården i juni - nu ligger dom och sussar där under all snö - hoppas dom överlever...

24 januari 2010

Spännande böcker

Sitter ju i bilen 1 ½ timme om dagen på väg till eller från jobbet i Uppsala, och vad passar väl bättre då än att lyssna på ljudböcker!

Nu har jag precis lyssnat färdigt på den senaste (2007) av Karin Alvtegen - "Skugga", och det var sannerligen en rafflande historia kan jag säga, som alla hennes romaner! Hon är en av mina favoritförfattare och hennes böcker är den sorten som jag inte kan lägga i från mig! Spännande psykologiska thrillers! Den har fått blandad kritik av allmänheten, men av mig får den "väl godkänt"!


Jag väntar också på att biblioteket ska få in andra delen i trilogin om Anne i 1300-talets Stockholm, författad av Catharina Ingelman-Sundberg. Böckerna heter "Brännmärkt", "Förföljd" och "Befriad". Spännade, romantiska och intressanta, man får lära sig mycket om den här oroliga tiden i Stockholms historia!

19 januari 2010

Igång igen...

Ja, så är man igång igen! En hel 5-dagarsvecka avklarad och inne på nästa - redan vecka 3 och man börjar ana att mornarna blir ljusare! Vintern håller i sig och ska visst göra det hela januari och det är ju fint och trevligt i och för sig, men det har varit många jobbiga körningar till och från jobbet - 9 mil per dag på liten slingrig landsväg... Det är helt OK när det är kallt och torrt, eller saltat och vått, men moddigt är inte kul och DIMMIGT är definitivt inte kul! Det var liksom lättare när man hade semester...


Så, nu har jag gnällt färdigt! Träningen har också kommit igång igen och det känns jättekul, och behövligt - träningsvärken gör att jag knappt kan gå idag och sätta sig på en stol ska vi inte tala om :o) Den uppåtgående viktkurvan från semestern har också vänt neråt igen, normala, vardagliga vanor och lite hjälp på traven med en "vit månad" gör susen och känns finfint!


Och så är den nya datorn igång för fullt också! Jag har väl tjatat för de flesta om vår nya, stationära dator med Windows 7, men det ÄR så kul! Som jag har längtat efter att skaffa en snabbare, effektivare dator med STORT minne och nu äntligen har vi den, och allt är överflyttat från den gamla utan problem. Windows 7 är också riktigt, riktigt bra - hoppas vi får det på jobbet sen!


Lite rea-fynd måste jag också visa, en varm, färgglad stickad tröja och en tunnare, röd jumper, kanske mer för våren...


10 januari 2010

Evas frallor

Tänkte dela med mig av receptet på mina egenkomponerade frallor som jag bakar så gott som varje vecka med lite olika variationer. Det blir 30 - 35 st beroende på hur stora man vill ha dom och receptet kan varieras hur mycket som helst, är superenkelt och lättbakat!
Basen är på en liter vätska, 50 g jäst och ca 2,4 liter mjöl. Jag brukar alltid använda vatten, men man kan förstås ta en del fil eller apelsinjuice eller vad man vill experimentera med. Mjölet kan man blanda av allehanda sorter man känner för, men det är bra att ha ca hälften vetemjöl eller rågsikt så frallorna blir fluffiga och lagom sega. I övrigt sätter man till fröer, nötter, torkad frukt m.m, det är fritt fram!

Här följer mitt recept som jag bakade idag:

  • 1 liter 37-gradigt vatten
  • 50 g jäst
  • 1 rågad msk salt
  • 1 rågad msk socker
  • ½ dl rapsolja
  • 3 dl havregryn
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 5 dl fint rågmjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • 3/4 dl hela linfrön
  • 1,4 l vetemjöl


1. Smula jästen och rör ut den i lite av vattnet, sätt till resten av vattnet.

2. Häll i rapsolja, salt och socker och rör om.

3. Blanda sen i allt utom vetemjölet.

4. Tillsätt slutligen vetemjölet lite i taget så att degen slutligen blir lite lätt kladdig fortfarande, frallorna blir fluffigare ju lösare degen är.

5. Bearbeta den sen i 5 min i bakmaskinen, eller knåda så länge du orkar för hand.


6. Låt degen jäsa minst 1 timme innan den knådas ihop igen och bakas ut.

7. Dela degen i två delar, ha mycket mjöl på bänken, och forma varje del till en lång, slarvig korv.


8. Skär av ca 15 bitar per rulle med en degskrapa och lägg dom med snittytan upp i mjölet.

9. Platta till bitarna ordentligt med mjölad hand och lägg dom på plåt med bakplåtspapper, ca 10 per plåt.


10. Låt jäsa under bakduk 30 - 40 min ungefär och sätt ugnen på 250 grader i lagom tid innan jäsningen är klar.

11. Grädda i ca 8 minuter i mitten av ugnen och låt sen kallna på galler.

Ät och njut och frys in resten! Dom är godast nybakade eller nytinade!

09 januari 2010

Lite förnyelse

Nyligen bytte jag "vinjett"-bild här på bloggen - den småblommiga bakgrunden fick bli en liten bildserie med tre badrumsbilder av konstnären Marilyn Hageman. Badrumstemat för att jag tycker så mycket om allt det där med badande - avkopplingen, värmen, väldoftande badprodukter... När vi flyttade in i det här huset hade vi inget badkar, så tråkigt, men i alla fall bastu. Vi planerade redan vid köpet 2004 att bygga ut badrummet så det skulle få plats med ett rejält badkar, och för ett och ett halvt år var vårt oändligt mycket mysigare, vackrare badrum färdigt, med ett rektangulärt, extra stort bubbelbadkar installerat.


Tillbaka till bloggen - från början tänkte jag hålla mig ganska anonym, förutom profilbilden, men nu har jag kommit fram till att det är så mycket roligare med lite bilder på familjen ibland (jag ber om lov först) och att det känns mer naturligt att säga namnen när jag skriver än "min man" och "äldsta dottern" och liknande.

Tänkte också berätta varför jag valde bloggnamnet Juliannie - Jag har det supervanliga namnet Eva och det kändes lite tråkigt att kalla den "Evas blogg" eller "Evas krypin" eller något liknande. Men så kom jag på att slå ihop mina favoritflicknamn, Julia och Annie och så blev det Juliannie! Upptäckte dock att det finns en till Juliannie på Blogspot så jag la till ett "s" i adressen för att skilja oss åt... flera har ju hamnat hos henne i USA när dom sökt på namnet...

Nu är det lördagkväll och snart dags att laga en smarrig middag med stekt fläskfilé, klyftpotatis och sås på blandsvamp från frysen. Inget vin eller annat alkoholhaltigt till för min del för nu ska vara snäll mot min kropp ett tag, gäller annat också tänkte jag, Egypten i sikte...

06 januari 2010

Trettondagsafton

- 23 grader.... rekord den här vintern hos oss, men inne hade vi det varmt och skönt och påminde oss själva om sommaren - genom att äta KRÄFTOR!



Maud gjorde oss sällskap...


Och idag är det sista dagen på semestern, liite tråkigt, men två dagar ska jag väl klara innan jag får vila igen ;o) De första dagarna efter semester brukar ju också vara lite lugna och trevliga med mycket prat, mjukstart med andra ord.

Här om dagen hade jag en mysig dag med Charlotte på shoppingrunda i lilla Enköping. Vi skannade av varenda klädbutik (finns inte såå många precis) för att kanske göra nåt rea-fynd. Jag hittade snygga, mörkgrå tränings-/mysbyxor från Etirel på Intersport och en lång, brun, "slinkig" trikåkjol som ska ändras om så den blir kort, och så en scarf till - jag gillar scarfar, man kan inte ha för många tycker jag, precis som skor ;o) Vi tog fikapaus hos mormor Barbro och fick hembakat fikabröd och trevligt prat - beundransvärt av denna lilla kvinna som fyller 88 år i vår!

03 januari 2010

Bloggfavoriter

Det är fortfarande TRE härliga dagar kvar av semestern och vintervädret håller i sig här i Bålsta! Vi har varit ute och gått, gjort egen sushi, tittat på film, bloggat och surfat, bläddrat i de nya postorderkatalogerna och allmänt slappat utan tidskrav. Dygnet har blivit "aningen" förskjutet med typ 4 timmar :o)

Fick en idé att jag skulle berätta om några av mina favoritbloggar och varför jag gillar dom, dels för att tipsa och dels för att det berättar en del om mig. Jag "lånar" deras egna bilder som illustration.
  • Kitchenbloom - har jag följt längst. Det är en mysig, varmhjärtad, inspirerande blogg skriven av en "tjej" uppe i Norrbotten. Hon skriver om sin familj, sitt hem och sin vardag och illustrerar med superproffsiga bilder tagna av henne själv. Känslan i bloggen är vänlig, medmänsklig och positiv. Det var Kitchenbloom som inspirerade mig att själv börja blogga.

  • Om Stil - den här bloggen är helt egen, annorlunda och så skön! Författarinnan är väl förtrogen med klädedräktens historia och väldigt klädintresserad, särskilt av lite äldre tiders mode, och hon är superduktig på att sy sina egna kreationer. Hon är fenomenal på att hitta udda, roliga plagg (och skor) på nätet och så gör hon sina egna sköna kombinationer och lägger ut bilder på bloggen. Jag tycker att bloggen är så härlig för att den är så långt ifrån alla tjusiga, redigerade, fotoshoppade bilder och så glad och "knäpp". Jag beundrar någon som vågar vara sig själv på det här sättet!


  • En mammas dag - här har vi å andra sidan väldigt tjusigt, arbetade illustrationer i bloggen. En bloggare som uppenbarligen har proffsprogram och -hjälpmedel till förfogande och som vet hur man använder dom. Hon gör jättefina kollage med teman och lägger in MASSOR av länkar till nät-sajter där man hittar allt fint hon samlar ihop. Det är kläder, smink, skor, heminredning och tips på allt mellan himmel och jord! Filmer och böcker... m.m, m.m! Oj, jag beundrar hennes engagemang för att förmedla allt i sin stiliga blogg, det måste ta massor av tid! Jag har verkligen hittat många, fina sidor genom att följa hennes länkar!
Jag börjar så där så länge, så det inte blir för långt läsa. Tar några till en annan dag...

01 januari 2010

Gott Nytt År!

En god bloggare börjar förstås det nya året med en sammfattning av året som gått!

Ja, det var året då jag startade den här bloggen, i april, och det har varit en jätterolig och skapande sysselsättning helt klart. Jag vill gärna ha fler kommentarer, det är ju liksom en stor del av nöjet. Det är så enkelt så om ni inte provat, välj "namn/webbadress" och skriv sen bara in namnet, man behöver inte någon webbadress. Om det blir "protester" är det bara att trycka publicera en gång till så funkar det!



Sen var det sommaren med Zamba, vår nya båt! Ett riktigt lyckat byte, trots att det kändes lite si och så från början innan vi fräschat upp henne och lagat läckande rutor.


Hemmet fick en uppfräschning utomhus genom att vi bytte altantrall och skaffade en ny terassmarkis, motordriven och allt, och så planterade jag massor av nya blommor i rabatterna. Det var ju en ganska regnig sommar, men det var bra för växtligheten - det har sällan varit så frodigt och grönt!



På sluttampen av året bokade vi till slut en semesterresa! Vi är inte precis några "globetrotters", och det tog tid att komma till skott och boka en resa och få använda de presentkort vi båda fått i present! Själva resan blir först i mars och det ska bli jättespännande!


Avslutningsvis ett citat som uttrycker vad jag känner inför 2010 - Det är roligt att leva så man får se hur det går!