29 september 2010

Höstens stughelg!

Nu är jag tillbaka till vardagen fulladdad med inspiration och energi efter stughelg i Sörmlands-skogarna! Den här gången var vi syrror mycket ute i naturen och skogen och hittade dessutom en massa svamp! Annars är vi inga skogsmullar utan myser gärna inne vid brasan med vin och goda tillbehör.

Fredagen var det riktigt härligt höstväder och vi tog med oss kameran för att äntligen ta bilder på vår vackra promenadväg som vi knallat många gånger vid det här laget. Vi går först förbi en gammal gård som blivit fint renoverad på senare år och kommer sen till ett litet mysigt torp med söta fönsterluckor.


En vindlande skogsväg genom en riktig sagoskog leder fram till en ödegård med utsikt över ängar och sjön. Där skulle man gärna kunna tänka sig att ha sommarställe... Vi provsmakade varsitt jättegott äpple från det gamla äppelträdet.





Vi hittade som sagt svamp - trattkantareller, blek taggsvamp, gula kantareller och så en riktig sällsynthet... svart trumpetsvamp! Vad jag förstått nu så är det en riktigt perfekt trumpetsvamps-höst så i år är det visst ganska lätt att hitta de gråsvarta sakerna. Det smakade himmelskt kan jag säga!



Lördagen var lite mer kylig men vi tog oss en skogssväng igen och plockade ännu mer svamp, härligt! Vi hälsade även på Monica och blev bjudna på lunch!


Mycket prat blir det och vi blir så utvilade och fulla av energi! Varje gång vi ska åka hem känns det så sorgligt och att tiden gick alldeles för fort, så nästa gång som blir i vår tänker vi stanna i fyra dagar istället för tre! Längtar redan dit...

23 september 2010

Dags för stughelg!


I kväll bär det iväg på höstens stughelg! Ni kan tänka er känslan när man kommer fram på kvällen - det är mörkt, det doftar fantastiskt av skog, löv och ren frisk luft... Vi skyndar oss att tända brasan och byta om till mjukiskläder, packa upp matvarorna och så hälla upp varsitt glas rödvin.... lite soft musik på... det är en TOTAL lyckokänsla!

Lyssna på Tove Janssons "Höstvisa" och ni är nästan där...

Jag skriver mera när vi kommer tillbaka och lägger in fina stämnngsbilder! Vi hörs!

15 september 2010

Kolla vad jag fått!

Sen länge önskad och äntligen i min hand, eller rättare sagt på mitt bord - EN RITPLATTA! En Wacomb Bamboo Fun! Jag fyller år nästa vecka så det är en lite tidig födelsedagspresent från mina "boys" :-)

Nu kan jag rita och skriva på fri hand för att illustrera, dekorera eller skriva små noteringar på bilder t.ex. Det är så KUL! Mycket övning krävs förstås och jag har inga specialprogram att använda (ännu)...

Så här kan det se ut...

12 september 2010

Städa

Jag gillar ju att städa - ja det är faktiskt sant! Inte bråttom bråttom, färdigt en viss tid utan lugnt och metodiskt. Det bästa är storstädning när man gör rent och fint i varenda vrå och allt som ligger och skräpar får flytta hem till sina rätta platser. Det är nånting liknande "Mindfulness" som infinner sig i mitt huvud, jag tänker inte på något annat utan bara ÄR där mitt i sysslorna. Och för varje liten del som blivit klar får man belöningen direkt när det är fint, blankt, rent och ordning! Å så en välförtjänt kaffepaus i halvtid...


Jag tycker förstås att jag är ganska bra på städning också - med tiden har jag lärt mig många användbara metoder och trix.

En bra DAMMSUGARE är förstås det viktigaste! Vi köpte nyligen en Volta med ett specialmunstycke för att ta bort katt- och hundhår och det är verkligen "like magic" - en borste snurrar runt av luftsuget och får med sig alla förbaskade hår i sofforna!

Nästa älsklingspryl är MIKROTRASOR! Effektivt som sjutton och dessutom ekologiskt eftersom man inte behöver använda rengöringsmedel! Den torkar rent alla fettiga ytor i köket och badrummets kalkbeläggningar går bort lätt som en plätt (om de inte är alltför ingrodda) och speglar, glasytor och så klart fönstren blir jättefina. Jag torkar alltid efter med en bomullstrasa tills det är torrt och blankt. Man behöver ha några stycken eftersom de måste tvättas ur efter ett tag för att vara effektiva. En helt torr mikrotrasa är också superbra att damma med eftersom dammet fastnar på den. Vi har även en torr-golvmopp av mikrofibrer som är perfekt att dra runt golven när man snabbt vill få upp katthår och dammtussar.


KALKBELÄGGNING i duschen är lite jobbigt att ta bort, särskilt när det byggt på sig en tjock hinna. Jag brukar använda en bra badrumsspray typ Jif, men det finns ju starkare medel också. Det får verka en stund innan jag gnuggar rent med en frotté-trasa och lite mer spray om det behövs. Det enklaste är förstås att använda mikrotrasan ett par gånger i veckan så det inte blir så tjock beläggning.


GOLVEN, som i vårt hus består av parkett och klinker, torkar jag med SÅPA och en garnmopp. Såpa för att den liksom behandlar och fettar in ytan så den inte blir matt och tråkig, särkilt klinkern verkar behöva lite såpa.

Det finns ett till litet mirakelmedel - KEMISKT REN BENSIN! Kanske inte så ekologiskt, men man använder det inte så ofta precis. Det tar bort det som inte mikrotrasorna rår på - riktigt ingrott fett, klisterrester t.ex. efter prislappar och vissa andra fläckar.

Jag skulle kanske skriva en bok om städning... ha ha ha!

Baksidan med min städlusta är förstås att tiden inte räcker till - det är ju så mycket annat jag vill hinna med på fritiden och vissa saker får alltid stryka på foten, som att sy t.ex. Det skulle inte vara helt fel att jobba halvtid, men då blir ju den förbaskade pensionen så låg, ja den blir ju ändå inte precis skyhög som det ser ut nu! Dessutom vill man ju ha råd med livets goda...



09 september 2010

Efter träning kommer mys

Det har varit lite fullt upp sen sist... jag provar nya träningspass när en annan klubb än min vanliga har prova-på-vecka och däremellan försöker jag hinna lite hushållsbestyr. Känner mig GANSKA mör i kroppen... men det är roligt och jag har bestämt mig för att köpa terminskort där också så det blir mycket att välja på! Dom hade inte spinning för tillfället som jag hoppats på, kommer kanske sen. Istället har jag provat Bodybalance som är en mix av pilates, qigong och yoga - lugnt tempo men väldigt jobbigt ändå. Å så körde jag hederlig svettig aerobics intervall, alltså varvat hela tiden med styrka. Jag har tränat på vanliga klubben också, phu...


Men när man sen kommer hem och duschar eller tar ett bubbelbad, sätter på sig sin sköna morgonrock och sina NYA MYSTOFFLOR i fårskinn då känns det riktigt härligt!


Visst är dom fina? Nu kommer jag att hålla mig varm och skön om fötterna hela vintern!

03 september 2010

Må-bra-dag!

I går var jag på mitt företags årliga Må-bra-dag och i år hade vi en sjusärdeles härlig föreläsare på förmiddagen! Sara Lund/Claes Schmidt - en "transa" från Skåne som föreläste om mångfald och normer och värderingar - helt underbar, så rolig och så klok, vi blev helt svettiga av allt skrattande!


Lägger här en länk till hans hemsida och kan varmt rekommendera att anlita honom om ni vill ha en bra föreläsare i ämnet: http://www.saralund.se/

Eftermiddagen ägnade vi först åt "Mindfulness" i en och en halv timme. Vi fick lära oss praktiska övningar att använda när vi känner oss stressade och har svårt att fokusera eller slappna av uppfatta "här och nu". Alltså avspänning, känna in kroppen och omgivningen, lite Qigong med mera.


Andra halvan av eftermiddagen fick vi chansen att prova på och lära oss grunderna i dansen Lindy hop. Jäklar vad kul det var! Swingmusik från 40-talet och härligt jordnära gung i stegen! Kolla in den här filmen...



Vi hade kanske inte RIKTIGT samma tempo och som sagt, vi fick lära oss de allra mest basala grundstegen, men visst är det härligt! Ett sött ungt par från Swingkatten i Uppsala instruerade oss och var hur gulliga och duktiga som helst! Det blev ordentlig motion också kan jag säga vilket var bra med tanke på den välfyllda fika-buffén vi fick där både blåbärsfyllda bullar, äppelkaka och en och annan kaka slank ner...

Kort sagt - en härlig, glad dag!